29 april 2023
Je cv en sollicitatiebrief geven je toekomstige werkgever een idee van wie jij bent en wat je kan. Op basis hiervan kijkt deze werkgever of jij een ‘match’ bent met het bedrijf en de functie waarop jij solliciteert. Voorkom daarom deze 5 veelgemaakte fouten.
Misleidend cv ❌
Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de beroepsbevolking het cv ‘op leukt’. Het kan erg verleidelijk zijn om je ervaring en vaardigheden iets beter voor te doen dan ze zijn, maar doet dit niet. Werkgevers checken namelijk vaak of alles klopt. Daarnaast is het natuurlijk voor beide partijen echt niet leuk wanneer jij bij je eerste klus staat en totaal geen idee hebt waar je mee bezig bent.
Een algemeen cv ❌
Wanneer je solliciteert op veel banen lijkt het misschien handig om een algemeen cv te maken en die naar alle potentiële werkgevers te sturen. Maar niets is minder waar. Een algemeen cv laat namelijk niet jouw interesse zien in de baan en de recruiter zal dit merken.
Je cv aanpassen op een specifieke functie kun je doen door bijvoorbeeld dezelfde woorden te gebruiken die in de vacature voorkomen. En door de kwaliteiten, ervaring en opleidingen te benadrukken die genoemd worden in de vacature. Hoe specifieker jouw cv is voor de desbetreffende vacature, des te meer kans je maakt om uitgenodigd te worden.
Te persoonlijk ❌
Je bent absoluut niet verplicht om veel persoonlijke informatie op te geven. Zolang je noemt wat noodzakelijk is voor de vacature, en voor de recruiter om contact met je op te nemen, is dat voldoende. Dingen als geslacht, nationaliteit, huwelijksstatus, politieke voorkeuren, BSN en dergelijke hoef je niet te noemen.
Raar mailadres ❌
Een raar mailadres is nooit een goed idee. Als je serieus genomen wilt worden zorg dan voor een professioneel mailadres. Bij voorkeur met dezelfde naam die op je cv staat: naam.achternaam@email.com. Maak desnoods een nieuw mailadres aan, dit kan makkelijk en gratis via bijvoorbeeld Google mail. Gebruik dus absoluut geen gedeeld, schattige, aanstootgevende of seksueel getint adres.
Niet proeflezen ❌
Lees je cv en je sollicitatiebrief goed (hardop) na. Het is vaak ook handig om iemand anders jouw teksten te laten proeflezen om er écht zeker van te zijn dat er geen spel-, type- of grammaticafouten in staan. Personeelsmanagers en recruiters krijgen dagelijks vaak hele stapels met cv’s om te checken. Slordige cv’s en brieven belanden dan al snel op de ‘nee’ stapel.
Bovenstaande cv fouten zijn erg makkelijk te voorkomen, doe er dus je voordeel mee. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Zorg daarom dat jouw cv tip top in orde is.
Voor meer tips voor een betere CV, motivatiebrief of wat je wel moet doen tijdens het solliciteren bekijk dan de betreffende pagina.
Wil je weten wat je totaal niet moet doen tijdens het solliciteren? Lees dat dan hier.
Ben jij op zoek naar een baan? Kijk dan eens bij onze vacatures! Wie weet kun jij je net geleerde tips meteen toepassen!
Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op.