Let op je non-verbale communicatie tijdens het solliciteren

Home » Nieuws » Let op je non-verbale communicatie tijdens het solliciteren

4 augustus 2024

Bij sollicitatiegesprekken spelen non-verbale signalen een belangrijke rol in hoe je wordt waargenomen. Hoewel wat je zegt belangrijk is, kan je lichaamstaal minstens zo belangrijk zijn op de indruk die je achterlaat. Het is daarom van belang om bewust om te gaan met je Non-verbale communicatie tijdens solliciteren.

Lichaamshouding

Een goede lichaamshouding straalt zelfvertrouwen en openheid uit. Zit rechtop met je schouders naar achteren en vermijd een ingezakte houding, omdat dit onzekerheid of desinteresse kan uitstralen. Plaats je voeten stevig op de grond en gebruik je handen op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door ze rustig op tafel te laten rusten of subtiel te gebruiken tijdens het spreken. Dit kan bijdragen aan een zelfverzekerde uitstraling.

Oogcontact

Oogcontact is een van de krachtigste vormen van non-verbale communicatie. Het laat zien dat je aandachtig luistert en betrokken bent bij het gesprek. Probeer regelmatig oogcontact te maken met de interviewer(s), maar vermijd te intens of langdurig staren, omdat dit ongemakkelijk kan aanvoelen. Een goede vuistregel is om oogcontact af te wisselen met korte momenten waarin je naar beneden of opzij kijkt.

Gebaren en handbewegingen

Gebaren kunnen je verhaal kracht bijzetten, maar overmatig of te druk bewegen kan afleiden. Gebruik je handen op een natuurlijke manier en zorg dat je gebaren aansluiten bij wat je zegt. Dit versterkt je boodschap en laat zien dat je gepassioneerd en betrokken bent. Let ook op je handen als je niet praat; gefriemel of zenuwachtig bewegen kan afleiden en een nerveuze indruk achterlaten.

Gelaatsuitdrukkingen

Je gezicht kan veel over je emoties en gedachten onthullen. Een glimlach op passende momenten toont openheid en vriendelijkheid, maar een constante glimlach kan onnatuurlijk overkomen. Zorg ervoor dat je gezichtsuitdrukkingen overeenkomen met wat je vertelt; bijvoorbeeld, een serieuze gezichtsuitdrukking wanneer je uitdagingen bespreekt en een glimlach wanneer je iets positiefs deelt. Dit helpt om je authenticiteit over te brengen.

Ruimtegebruik en spiegeling

Het bewust gebruik van de ruimte om je heen en het subtiel spiegelen van de lichaamstaal van de interviewer kan een positieve invloed hebben op het gesprek. Houd een comfortabele afstand om de persoonlijke ruimte van de ander te respecteren. Het licht nabootsen van de houding of gebaren van de interviewer kan een gevoel van verbondenheid creëren en het gesprek soepeler laten verlopen.

Door bewust te zijn van je non-verbale signalen kun je je zelfpresentatie verbeteren en je kansen op succes vergroten. Non-verbale communicatie ondersteunt je woorden, versterkt je boodschap en kan je zelfverzekerder doen overkomen. Het is dus de moeite waard om hier aandacht aan te besteden en eventueel te oefenen voor het sollicitatiegesprek.

Vragen?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en wil je deze tips direct toepassen? Bekijk dan onze vacatures!
Heb je vragen? Neem dan contact met ons op, Canjers Personeelsbemiddeling helpt je graag verder!

Zoek jij een tijdelijke baan of een baan met uitzicht op een vast contract? Vind de ideale baan die bij jou past.